fbpx

Stojí kvalitní spánek za to? Jistě!

Stojí za to se pořádně vyspat?

Hodně lidí staví spánek až na druhé místo a věnují se primárně práci, škole a podobně. Do jaké míry je tento přístup produktivní a užitečný si každý musí stanovit sám. Existují ale podložená fakta, která jej odsuzují. Proč potřebujeme spánek?!

Podívejme se na celou věc s nadhledem. Aktuální doba zkrátka krácení délky a kvality spánku dokonale nahrává. Nároky stále rostou a lze to pozorovat nejen v práci a ve škole. No a s rostoucí časovou náročností ostatních činností, musí některá výrazně svůj časový podíl oslabit. U většiny tímto “slabším” možná až “nepotřebným” článkem bývá právě onen spánek. Jenže nejsme roboti… Přírodu a její rutiny jen stěží můžeme porazit. Jak se snaha o tuto nadlidskou činnost projevuje v životě? Připravil jsem si pro vás několik bodů…



  • Špatný spánek a tělesná hmotnost, tohle spojení si zapamatujte

Možná patříte i vy mezi lidi, kteří se usilovně snaží hubnout, ale váha jde spíš nahoru. Ono vysilující cvičení a perfektní jídelníček totiž nejsou jediné dva body úspěchu. Nemalý vliv na tělesnou hmotnost má totiž také spánek. Překvapení?

Reálně je tloustnutí způsobené nedostatkem spánku potvrzené zejména u dospívajících. Průzkum totiž odhalil, že až na 89% budou mít v blízké budoucnosti problémy s obezitou. Pokud jste si teď jakožto dospělý oddechl a myslíte, že vás to netýká, tak pozor! Zatímco u dospívajících je procento takřka jasné, u dospělých je šance na obezitu při nerespektování spánkového režimu narazí až 55%. To stále není málo, že?

  • Kvalitnější spáči jedí “lépe”

Když už jsem rozehrál na téma zdraví, bylo by dobré zápas ještě v tomto stylu chvíli hrát. Je totiž prokázáno, že ti, kdo dobře a kvalitně spí, mají větší pravděpodobnost, že sáhnou po nízkokalorickém jídle. Takto tomu je primárně proto, že špatný spánek negativně ovlivňuje hormony, které regulují apetit. Reálně tak jedinci, kteří dobře spí, sáhnou častěji po nízkokalorickém jídle, než ti, kteří spí hůř…



  • Koncentrace a produktivita, to je oč tu běží!

O tomto tématu už jsem s vámi jednou polemizoval. Ve zkratce, spánek je velice důležité pro několik praktických mozkových funkcí. Mezi ty patří mimo jiné i koncentrace, produktivita nebo výkon. Shrneme-li to na jednu množinu, s klidným svědomím lze prohlásit, že všechny jde negativně ovlivnit právě nedostatkem spánku. Navíc je prokázáno, že dobrý spánek bude mít pozitivní vliv i na organizaci vaší paměti. Bonusem je i fakt, že dobře vyspalí jedinci výrazně lépe řeší problémy.

TIP : Ovládáte umění odpočinku?

  • Nespíte? Aby z toho nebylo něco horšího…

Abych vás přirozeně motivoval do řádného spaní, musím přinést i něco výrazně negativního. Pozitiva totiž tolik nemotivují, že? Každopádně vězte, že spát méně než 7-8 hodin každý večer může mít za následek zvýšení šancí na onemocnění srdečními chorobami i rakovinou. O tomto se dá velice jednoduše sáhodlouze diskutovat. To já však primárně nechci. Jestli to tak je nebo není ať zjistí ostatní, já jdu spát a vy byste měli také…



  • Čím horší spánek, tím hlubší deprese?

Se špatným spánkem je výrazně spojená i deprese. Řeknu to procenty: Je prokázáno, že 90% lidí s depresí se dennodenně stěžují na nedostatek spánku potažmo na jeho špatnou kvalitu. Výrazně se ale deprese projevuje spíš u lidí se spánkovými problémy. Proto se dá apriori tvrdit, že pravděpodobnost, že upadne do deprese z malého přísunu spánku jinak zdravý člověk, je spíš minimální. Ale kdo ví…

  • Jak se z “nespáče” stává necita.

Nedostatek spánku snižuje i úroveň vašeho chování ve společnosti. Reálně s ním ztratíte mnoho z umění interakce s prostředím okolo vás. Abych opět přispěl něčím prokázaným, je zjištěno, že lidi, kteří nespí, mají velký problém rozeznat projevy emocí u ostatních. Testováno to bylo hlavně na zlosti a štěstí a výsledek? Právě výrazně prokazující tuto tezi. Myslím, že překvapující zakončení, no ne?



Nakonec se vyplatí říct, že dobrý spánek rozhodně není jen čistě spánek dlouhý. Umíte-li upadnout do zdravého hlubokého spánku během několik málo minut, pak pravděpodobně nebudete potřebovat ani jeho nikterak dlouhé trvání. Kvalita je totiž u spánku stále důležitější než jeho délka. To je potřeba si uvědomit a začít na tom pracovat.

 

Velkým problémem nespavosti mohou být i špatně zvolené peřiny, které jsou plné roztočů. Firma Nanospace vymyslela kvalitní lůžkoviny z nanovlákna, které tyto roztoče nepustí do peřin.

Share on facebook
Sdílet na Facebooku
Share on twitter
Sdílet na Twitteru




Partneři

Máte zájem o propagaci vašeho odkazu v této sekci? Kontaktujte nás na inzerce@esmond.cz

Další zajímavé články