Šampaňské je známé pití s původem ve Francii. S jeho oblibou však roste také množství chyb a omylů, které se k jeho konzumaci vážou. Věděli jste, že šampaňské není pouhým přípitkem? Přečtěte si o šampaňském a jednou provždy zapomeňte na společenské prohřešky, které se s pitím šampaňského pojí.
Omyl #1: Šampaňské je to, co koupíte v supermarketu za 89 korun
Kvalitní šampaňské koupíte za nejméně 500 až 1000 korun. Levnější opravdu neseženete. Cokoli, co kupujete za nižší částku, je obyčejné nekvalitní perlivé víno. Bublinky se v tlakových lahvích dotvářejí pomocí CO2.
Omyl #2: „Šáňo“ je každé bublinkaté pití
Pravé šampaňské pochází z oblasti Champagne, odkud získalo svůj název. Rozhodně své okolí nenadchnete označením „šáňo“. Šampaňské je symbolem luxusu a zaslouží si i správné pojmenování. Zároveň platí, že většina laciných lahví bublinek nejsou šampaňské.
Omyl #3: Kdo trefí zátkou souseda, vyhrál
Českým nešvarem při konzumaci šampaňského je rozverné střílení zátky po místnosti. Možná je to skvělá zábava při dětské oslavě narozenin s dětským šumivým pitím, ne tak při obchodním jednání s partnery. Opravdu se nesnažte „zastřelit“ své okolí zátkou. Etiketa povoluje střílení zátek leda při sabráži, kdy se zátka odstřeluje šavlí.
Omyl #4: Šampaňské z ledničky
Většina uchovává své lahve šampaňského v lednici. To není dobré. Nízké teploty z lednice zcela zničí lahodnou chuť tohoto pití. Ideální teplota je 8 °C a více. Nižší hranice je vhodná pro neročníkové šampaňské. Naopak ročníkové, kvalitní šampaňské se pije o teplotě okolo 12 °C.
ČTĚTĚ TAKÉ: Buďte u stolu mistrem! Naučte se jíst i ty nejkomplikovanější lahůdky
Omyl #5: Slouží pouze jako přípitek
Také si myslíte, že šampaňské je pouze lahodný přípitek? Francouzi jej běžně konzumují jako chutný nápoj k masu, především ke zvěřině. Šampaňské je součástí většiny chodů, protože skvěle doplňuje chuť jídla. Zkuste to také.
Omyl #6: Šampaňské je totéž co sekt
V obchodech snadno seženete prosecco nebo sekt. Na první pohled si jsou tyto lahodné nápoje velmi podobné. Světlé pití plné bublinek. Jenže to je omyl. Rozdíl je v chuti, ceně, původu a způsobu přípravy. Neuřízněte si ostudu až příště svým známým přinesete sekt, ale připíjet budete „šampaňským“.
Omyl #7: Z vína vždycky bolí hlava
Kdo to někdy přehnal s pitím, ví, že bolest hlavy je běžný průvodní jev. U pravého šampaňského to však neplatí. Hlava vás bude bolet především z laciných lahví s uměle vytvořenými bublinkami. Důvodem je právě vysoká koncentrace CO2.
Omyl #8: Lahev se drží za hrdlo
Nejvíce chyb nastává při samotném podávání šampaňského. Lahev nikdy nedržte za hrdlo. Během nalévání lahev držte jednou rukou za její dno a podpírejte ji prsty. Zároveň se ujistěte, že se hrdlo během nalévání nedotýká sklenice. To je nepřípustné.
Omyl #9: Sklenici celou opatláme
Většina lidí při pití drží celou sklenici. To je jeden z největších prohřešků. Mastné otisky prstů budou po celé sklenici, což vypadá odpudivě. Sklenici vždy držte za její nožičku a pijte ze stejného místa.
ČTĚTE TAKÉ: Etiketa stravování z celého světa. Kde by vám nejvíce chutnalo?