Kávu mnozí z nás vnímají především jako zdroj rychlé energie. Často ale zapomínáme, že šálek lahodné kávy si můžeme vychutnat v klidu a pohodě. K tomu se perfektně hodí filtrovaná káva – její příprava sice vyžaduje více času, výsledná chuť a aroma ale stojí za to.
Filtrovaná káva
Zatímco k extrakci dokonalého espressa potřebujete vysoký tlak, filtrovaná káva vzniká přirozeným procesem louhování ve vodě. Díky tomu si s ní můžete krásně hrát a rozpoznávat jemné změny chutí během chladnutí šálku. Bezprostředně po filtrování v kávě rozeznáte především hořké tóny, s každým dalším douškem se ale rozvíjí její sladkost a objevují se první náznaky ovocných tónů.
Aeropress – výborná káva za pár minut
S aeropressem vám příprava filtrované kávy zabere jen pár minut. Stačí do něj nasypat čerstvě namletou kávu, zalít horkou vodou a nakonec kontrolovaným pohybem stlačit píst. Výsledný nápoj se filtruje rovnou do připraveného šálku. Aeropress oceníte především v kanceláři nebo na cestách, kde díky němu vykouzlíte tu nejlepší kávu, kterou v daných podmínkách lze připravit.
Chemex – designová káva
Ikonický designový kousek z borosilikátového skla, který se dostal až do newyorského muzea moderního umění, klasické bondovky Srdečné pozdravy z Ruska a několika epizod Přátel – to všechno je Chemex. Příprava v něm trochu připomíná hodinu chemie, výsledkem je ale káva jantarové barvy s nezaměnitelnou plnou chutí.
Phin filtr aneb Vietnamská káva
Rádi si i filtrovanou kávu vychutnáte s mlékem? Vyzkoušejte kávu, která se připravuje v tradičním vietnamském překapávači a jejíž název v originále zní Cà phê sua dá. Filtr se umísťuje přímo na šálek, do kterého se káva louhuje. Pro autentický zážitek doporučujeme přidat do kávy trochu kondenzovaného mléka a cukru.
Jaký další způsob přípravy filtrované kávy vyzkoušet?
- French Press – Jedna z nejjednodušších metod přípravy filtrované kávy v domácích podmínkách. Po vylouhování kávy stačí rovnoměrně stlačit píst a oddělit tak lógr od kávového nápoje.
- Vacuum pot – Funguje na principu dvou skleněných baněk nad sebou. Voda ve spodní nádobě se ohřívá kahanem, v důsledku čehož prochází vodní pára do horní baňka, kde se smísí s kávou.
- V60 – Podobně jako v případě Chemexu káva protéká skrze papírový filtr rovnou do připraveného šálku.
- Cold Brew – Káva louhovaná 12 a více hodin ve studené vodě vás zaručeně ochladí během horkých letních dnů.
Jak si vychutnat kávový rituál?
- Věnujte přípravě kávy dostatečnou pozornost a nebojte se experimentovat.
- Zkoušejte různé směsi káv a s k každým šálkem objevujte nové chutě, vůně a tóny.
- Spojte pití kávy s relaxační činností, jako je čtení knihy. Potřebujete tipy na zajímavé knižní tituly?
- Udělejte si z přípravy filtrované kávy svou ranní rutinu. Užijte si pohled na východ slunce se šálkem čerstvé kávy v ruce a využijte klidný moment ke stanovení cílů, kterých chcete ten den dosáhnout.
Pochlubte se nám do komentářů – jak si svou kávu připravujete a vychutnáváte vy?
ČTĚTE TAKÉ: Kvalitní kavárna jako symbol pohody a odpočinku