fbpx

9 tipů jak uniknout stresu a uvolnit se

Stres

V kultuře neustálého nadměrného plánování se zdá, že je každý ve stresu. Přemýšlejte o tom: Kdy jste naposledy někomu řekli, že toho máte tolik na práci? Nebo že jste přišli právě přišli po dlouhém dni z kanceláře? Stres však není něco, čím byste se měli chlubit.

Vezměte si studii publikovanou v loňském roce v časopise Neurology: Zjistilo se, že u jinak zdravých lidí ve středním věku byla vysoká úroveň stresu spojena se zvýšenou degradací mozkové tkáně a úbytkem důležité šedé kůry v mozku. Účinky stresu na vaše tělo však přesahují vaši mysl: Mohou také zvýšit náchylnost k nemocem, vést k návykovému chování, zvýšit váš krevní tlak, vyvolat bolesti hlavy a dokonce snížit váš sexuální apetit.

Naštěstí existuje nespočet způsobů jak se zklidnit a snížit hladinu stresových hormonů. My vám některé z nich nyní přinášíme.

1 Jděte na procházku

Chystáte se opustit kancelář? Co takhle krátká 15minutová procházka? 15 minut stačí ke snížení úrovně stresu a únavy, uvádí studie zveřejněná v časopise Journal of Occupational Health Psychology. Ve vašem mozku se uvolní hormony dopomáhající k dobré náladě, například endorfiny, navíc se potěšíte pohledem na zeleň a plíce se nadýchají čerstvého vzuchu.

2 Smějte se

Sledujte na Netflixu svého oblíbeného komika, posílejte memy ve skupinovém chatu nebo se potkejte se svým nejzábavnějším přítelem. „Smích je skvělý lék,“ říká Nicole Issa, PsyD, licencovaná psycholožka. „Pomáhá vám uvolnit tělo, snižuje kortizol (hormon vyvolávající stres) a zvyšuje endorfiny.“

3 Vyzkoušejte cvičení všímavosti (mindfulness)

„Často učím klienty základní cvičení 5-4-3-2-1,“ říká Sari Chait, PhD, klinická psycholožka a majitelka Behavioral Health and Wellness Center v Newtonu, MA. Jak toto cvičení funguje? Začněte tím, že se zaměříte na pomalé a hluboké nádechy. Poté najdete pět věcí, které kolem sebe vidíte; čtyři věci, kterých se můžete dotknout; tři věci, které můžete slyšet; dvě věci, které cítíte; a jednu věc, kterou můžete ochutnat. Celou dobu zhluboka dýcháte.

„Tato technika všímavosti, stejně jako různé další, vám pomáhá se uzemnit a zklidnit,“ říká. To může nejen odstínit stres, ale také vám dát jasnou mysl, abyste byli schopni řešit problémy a soustředit se na to, co je v danou chvíli důležité.

4 Soustřeďte se místo stresu na lidi kolem vás

Přihlaste se k dobrovolnictví, zavolejte mámě nebo vezměte svého partnera do cukrárny. Podle výzkumu v časopise American Journal of Public Health je u těch, kteří pomáhají ostatním, méně pravděpodobné, že zemřou v důsledku stresující události. Když odvrátíte svou pozornost na někoho jiného, sníží to úroveň stresu a omezí jeho kumulativní účinky.

ČTĚTĚ TAKÉ: ZBAVTE SE STRESU MANUÁLNÍMI PRACEMI. CO DĚLÁTE NEJRADĚJI?

5 Zdřímněte si

Když jste ve stresu, pravděpodobně budete chtít udělat ještě jednu věc a ještě jednu úplně poslední, abyste se konečně cítili uvolněně. Ale jaká je realita? Vždy se dá dělat víc. „Pokud si nebudeme dávat pozor, budeme natolik ovládáni stresovými hormony, které se nás budou snažit tlačit do další a další práce, i přesto, že už jsme unaveni, že nebudeme moci usnout ani v noci.“ Krátký 10 až 15minutový spánek (nebo jen odpočinek pro oči) může pomoci k dobití mozku i těla, což znamená, že když se probudíte, zvládnete toho více za kratší dobu. Vaše mysl bude hned jasnější.

Když jste ve stresu, pravděpodobně budete chtít udělat ještě jednu věc a ještě jednu úplně poslední, abyste se konečně cítili uvolněně. Ale jaká je realita? Vždy se dá dělat víc. „Pokud si nebudeme dávat pozor, budeme natolik ovládáni stresovými hormony, které se nás budou snažit tlačit do další a další práce, i přesto, že už jsme unaveni, že nebudeme moci usnout ani v noci.“ Krátký 10 až 15minutový spánek (nebo jen odpočinek pro oči) může pomoci k dobití mozku i těla, což znamená, že když se probudíte, zvládnete toho více za kratší dobu. Vaše mysl bude hned jasnější. Abyste podpořili usínání, dopřejte si před spaním krátkou relaxaci, zajděte si zaplavat, do vířivky nebo swim spa. Hydromasáže vám pomohou uvolnit svaly a bude se vám daleko lépe usínat.

6 Vynechte alkohol

Sklenka vína může přijít vhod po dlouhém, stresujícím dni v kanceláři, ale látky jako alkohol mohou z dlouhodobého hlediska zesílit stres a úzkost. Navíc je snadné si zvyknout na pití alkoholu jako úniku před stresem, ale to může po delší době vést až k závislosti.

7 Naplánujte výlet s přáteli

Množství výzkumů zjistily, že lidé se silnými sociálními vztahy zažívají méně stresu, méně nemocí a žijí déle než lidé bez úzkých vazeb. Nemluvě o tom, že osamělost je ve skutečnosti rizikovým faktorem pro dřívější smrt. Když skončíte v práci zajděte s kolegou na kafe nebo si naplánujte víkend se svým nejlepším kamarádem. Přijdete na jiné myšlenky.

8 Odložte telefon

Neustálá kontrola mobilu nedělá nic pro snížení úrovně stresu. Ve skutečnosti jsou podle průzkumu Americké psychologické asociace (APA) neustálí „kontroloři“ mnohem více namáhaní než jejich vrstevníci, kteří jsou méně aktivní na sociálních sítích. Ideální je nejméně 10 minut dvakrát denně na úplné odpojení od technologie. Tato pauza může snížit krevní tlak, vaši srdeční frekvenci a zvýšit imunitu.

9 Přihlašte se na jógu

Není již pravděpodobně není žádnou novinkou, že jóga – díky spojení protahování, dýchání a silnému zaměření na spojení mysli a těla – může uvolnit stres. Ale to není vše. Tato starodávná praxe může také vybudovat odolnost proti stresu zvýšením hladiny mozkové chemikálie zvané BDNF, která hraje roli ve všem od zánětu a regulace nálady až po reakci

na stres, což znamená, že budete příště silnější až se zase budete muset postavit tváří tvář stresu.

Share on facebook
Sdílet na Facebooku
Share on twitter
Sdílet na Twitteru




Partneři

Máte zájem o propagaci vašeho odkazu v této sekci? Kontaktujte nás na inzerce@esmond.cz

Další zajímavé články