fbpx

5 užitečných tipů při půjčování auta v zahraničí

Půjčení auta je často jednou z nejlepších možností, jak poznat místo, kam cestujeme. S autem se dostanete i na tam, kam byste se pěšky nebo autobusem nepodívali. Je to navíc mnohem příjemnější než se zapojovat do skupinových prohlídek nebo se mačkat v prostředku hromadné dopravy.

Při půjčování auta je však důležité si na některé věci dávat pozor. Na dovolené jsme sice uvolnění a nadšení z poznávání nových míst, i přesto je však potřeba dodržovat předpisy, chovat se zodpovědně a ohleduplně nejen na silnici. Nechceme si přeci kazit dovolenou případnými problémy. Proto pro vás máme několik tipů, na co si při půjčování auta dát pozor.

TIP: Vyzkoušejte Pronájem auta na Krétě

Ujistěte se, že je váš řidičský průkaz platný v zahraničí

V některých zemích neuznávají řidičská oprávnění z jiných států, zkontrolujte si toto předem, abyste později nebyli překvapení. Nejlepší je se zeptat na ambasádě v dané zemi, obvykle tyto informace najdete i na jejich webu. Existuje však také možnost vyřídit si mezinárodní řidičský průkaz, se kterým můžete řídit téměř po celém světě. 

Nezapomeňte také zkontrolovat své pojištění, mělo by být platné i v zahraničí a vztahovat se na jiná vozidla než jen to vaše. Některé společnosti mají svá auta pojištěná, někdy je nutno vyřídit pojištění samostatně. Pokud se rozhodnete vyřídit pojištění sami, je vhodné si najít místní společnost, se kterou bude případné vyřizování problémů mnohem snazší.

Vyberte si vhodné vozidlo

Předem si promyslete, kam s autem budete chtít vyrazit, a podle toho zvolte vhodný typ vozidla. Společnosti mají ve smlouvách různé podmínky. S běžným auty například zakazují sjíždět z asfaltové cesty a jezdit po venkovských cestách. Jde jim samozřejmě o to, aby se vozidlo nepoškodilo. Pokud se chcete pohybovat po městě, bude stačit běžné auto, jestli však chcete vyjet do přírody nebo do hor, půjčte si raději offroad.

Ujistěte se také, že vozidlo dokážete řídit. Pokud jste zvyklí na automat, nepůjčujte si auto s manuální převodovkou apod.

Je bezpečné v dané zemi řídit?

Pokud nejste zkušenými řidiči, rozmyslete se, zda je pro vás bezpečné řídit v cizí zemi. Ne všude se řidiči chovají tak civilizovaně, jak jste možná zvyklí. Mohou zde fungovat nepsaná pravidla, která řidiči dodržují, a někdy je to prostě chaos. V některých zemích se také na  silnicích zejména na venkově mohou pohybovat zvířata jako jsou ovce, krávy nebo psi. Například v autopůjčovně na Krétě nebo v Albánii vás jistě upozorní také na venkovské oblasti, kde silnice často nejsou v dobrém stavu a je potřeba dávat pozor také na poškození vozidla. Jistě není od věci se pobavit s místními, kteří vám dají cenné rady ohledně toho, na co si při řízení v dané zemi dávat pozor. 

Než odjedete z autopůjčovny, vyfoťte si případné vady na autě

Může vám to ušetřit nejen peníze, ale také starosti. Společnost si auta nemusí důkladně kontrolovat a když si všimne, že na autě je škrábanec nebo jiná vada, nebude řešit, že ji udělal předchozí zákazník a ne vy. Proto si vše důkladně vyfoťte. Před odjezdem také zkontrolujte kolik paliva je v nádrži a při vracení dotankujte stejné množství. Bude tak připraveno pro dalšího zákazníka. 

Stáhněte si kvalitní navigaci

Při pohybu v novém prostředí není na škodu se orientovat podle navigace. Ušetříte tak nejen čas, ale také nervy. Nejlépe uděláte, když si do telefonu stáhnete aplikaci, která funguje také v offline režimu. Nebudete muset řešit mobilní připojení a najdete správnou cestu i v odlehlých místech se slabým signálem. 

Share on facebook
Sdílet na Facebooku
Share on twitter
Sdílet na Twitteru




Partneři

Máte zájem o propagaci vašeho odkazu v této sekci? Kontaktujte nás na inzerce@esmond.cz

Další zajímavé články