fbpx

Vezměte mozek do fitka – díky těmto tipům vám nezakrní myšlení 

Stejně jako cvičení zlepšuje naše fyzické zdraví, cvičení mozku udržuje naši mysl bystrou, včetně zdokonalování paměti a myšlení. Zde je 6 jednoduchých způsobů, jak stimulovat mozek.

Různé aktivity pro zdraví mozku

Náš mozek se v průběhu života stále přizpůsobuje a vytváří nová spojení mezi neurony. Tomu se říká plasticita. Abychom udrželi různé oblasti mozku v činnosti a zachovali si kognitivní funkce, musíme měnit své aktivity a pravidelně cvičit, zejména s přibývajícím věkem.

Nemusíte být kočovník, abyste se naučili italsky nebo španělsky! Ať už se učíte nový jazyk pomocí aplikace, jako je Duolingo, nebo navštěvujete prezenční kurz, udržujete svůj mozek v kondici.

Poslech nebo přehrávání hudby zlepšuje paměť a kreativitu. Naučit se číst nebo hrát hudbu je díky online výukovým programům – například na YouTube – snazší než kdykoli předtím. Můžete také přejít na streamovací platformu, jako je Spotify, a vytvořit si seznamy skladeb a poslouchat své oblíbené písně, kdykoli budete chtít. Prozkoumejte také svět podcastů!

Mozku prospívá i návštěva přednášky, výstavy v muzeu, divadelního představení nebo koncertu, stejně jako sdílení těchto chvil s přáteli.

Přihlaste se do kurzu fotografování, počítačového kurzu, kurzu vaření, zahradničení… Učení není věkově omezeno a všechny prostředky jsou dobré k tomu, aby zaměstnaly naše neurony!

Hrajme hry, které aktivují naše neurony

Hry jsou skvělým způsobem, jak procvičit paměť a mozek obecně, a některé hry jsou výzvou pro naše logické a strategické schopnosti. Můžeme hrát karty, scrabble, šachy, dámu, křížovky, sudoku, hádanky, kvízy atd. karetní hry jsou nejen skvělý způsob, jak se pobavit, ale také, jak udržovat mozek v kondici. V dnešní době, kdy je technologie stále vyspělejší, si můžete poker vyzkoušet i ve virtuální realitě, která je stále populárnější. Technologie na jednu stranu náš mozek otupují, ale na stranu druhou často přinášejí prospěšné stimuly. Hra poker prošla v posledních desetiletích obrovskými změnami a klasická stolní hra se v mnoha variantách stala základem online platforem. Nemalou zásluhu na tom měl pokerový boom v prvních letech 21. století, kdy Chris Moneymaker v roce 2003 došel od satelitního turnaje online pokeru až k hlavní ceně na turnaji World Series of Poker, což přimělo spoustu příležitostných hráčů brát hru vážněji. Tato popularita se přenesla i do světa VR pokeru. Zatímco VR byla obecně považována za prostředek, který má jednotlivce vtáhnout do kouzelných zemí a umožnit jim splnit jinak nemožné úkoly, ve skutečnosti jsou nejúspěšnější VR ty, které rozšiřují jednodušší hry.

Ať že ve virtuální realitě, nebo v té nevirtuální, využijme každou příležitost ke hře, sami, s přáteli nebo s lidmi ze sousedství.

Dělejme  věci jinak, abychom stimulovali náš mozek

Naše mozky mají rády výzvy. Udržuje ji v pohotovosti. K tomu není nic lepšího než vystoupit z komfortní zóny a změnit zaběhnuté postupy. Jak to můžeme udělat? Děláním jednoduchých věcí, jako jsou:

  • jet do práce jinou cestou,
  • jít nakoupit do jiného obchodu s potravinami,
  • strávit den bez sociálních sítí (nebo dokonce bez obrazovek!),
  • testovat nové recepty,
  • poslouchat umělce, které neznáte,
  • vyměnit si místa u stolu,
  • jíst hůlkami,
  • poslouchat audioknihu místo jejího čtení,
  • česání nedominantní rukou.

Dejme  mozku užitek z nevyhnutelných úkolů

Přiznejme si, že domácí práce a další rutinní úkoly nás málokdy baví. Ale je to skvělý způsob, jak zapojit mozek. Sestavení seznamu denních a sezónních prací, sestavení rozpočtu, sestavení jídelníčku, naplánování času na zaplacení účtů, aktualizace diáře… Všechny tyto úkoly vyžadují, aby náš mozek byl aktivní!

Vytvořme si návyk na čtení

Čtení pomáhá udržovat paměť, zejména tím, že vyžaduje naši pozornost, vizuální vnímání a organizaci informací. Zde je několik způsobů, jak ze čtení udělat zvyk:

  • připojit se ke knižnímu klubu,
  • využívejte veřejnou knihovnu, abyste měli přístup k více knihám,
  • předplatit si časopis nebo místní noviny.

Žena v knihovně

Dělejme manuální práci

Často máme dojem, že intelektuální činnosti jsou ceněny více než činnosti manuální. Manuální činnosti však zlepšují naše motorické schopnosti a podporují soustředění. Vytvoření uměleckého nebo řemeslného předmětu, bez ohledu na výsledek, představuje intelektuální vzdělávání. Můžete se zapojit do:

  • malování,
  • barvení,
  • pletení,
  • šití,
  • keramika,
  • tesařství,
  • sochařství.

Trénink mozku: ano či ne?

Několik mobilních aplikací nabízí mozkové hry pro zlepšení kognitivních schopností. Přestože jsou vhodnější volbou než například sledování televize, neexistují žádné důkazy o tom, že by zázračně udržovaly náš mozek v kondici. Pokud je budeme provádět, samozřejmě si zlepšíme své dovednosti v různých cvičeních nabízených online, ale tyto získané dovednosti by nemusely být nutně přenositelné do každodenního života a neexistují žádné studie, které by dokazovaly, že mohou zabránit Alzheimerově chorobě nebo jiným formám kognitivních poruch. Zkrátka, pokud se vám to líbí, můžete to dělat. Je to jeden z mnoha způsobů, jak zpestřit naše intelektuální aktivity.

Nezapomeňte!

Všechny tyto myšlenky jsou důležité, ale abyste je mohli využít, musíte mít zdravý životní styl. Pro zdravý mozek je důležitý dostatek spánku, dobré stravování, pravidelný pohyb a udržování dobré sociální sítě!

Zdroj náhledových obrázků: maxpixel.net

 

Share on facebook
Sdílet na Facebooku
Share on twitter
Sdílet na Twitteru




Partneři

Máte zájem o propagaci vašeho odkazu v této sekci? Kontaktujte nás na inzerce@esmond.cz

Další zajímavé články