fbpx

Jak uplést pomlázku aneb Velikonoce jsou za dveřmi

Velikonoce už pomalu klepou na dveře, proto je čas se na ně připravit. A jak jinak než si uplést svou vlastní pomlázku. Ačkoliv pletení pomlázky patří mezi zvyklosti Velikonoc, ne každý se do tohoto zvyku pustí. Naučte se plést pomlázku tak, jak to dělávali naši tátové.

Jak to bylo s pomlázkou dříve?

Velikonoce jsou jak křesťanským svátkem, tak svátkem oslavující příchod jara. A stejně jako mnoho jiných obyčejů a zvyklostí, tak i pomlázka má svou historii. Ta se datuje do roku 1453. Už tenkrát mládenci běhali po vsi a snažili se vymrskat dívky ještě v posteli, aby je neštípaly blechy. V některých krajích jsou dívky dokonce polévány studenou vodou. Ač se zdá tato tradice pro dívky krutá, ony jsou za ni velmi rády, dle pověry je má vyšlehání pomlázkou omladit a zkrášlit.

Dívky nabývají na kráse, úroda na síle

Jak jsme již zmínili, dívky rády podstoupí vyšlehání, právě to je totiž symbolem svěžesti, mládí, ohebnosti a zdraví, které mladý proutek dívce předává. O šlahačku nepřišly ani ty starší ženy, těm mělo vyšlehání zase z těla vyprášit pomlouvačnost. Dříve dokonce šlehali hospodáři svá zvířata, například krávu, aby přivedla na svět telátka. Stejně tak nepřišly zkrátka ani ovocné sady, aby se probudily ze zimního spánku.

Jdeme na proutky

Abyste si upletli svou dokonalou pomlázku, budete se muset vydat na proutky, konkrétně na vrbové proutky. Tuto činnost můžete spojit s příjemnou procházkou k vodě – vrba roste téměř u každého potoku či rybníku. Ovšem není vrba jako vrba, v tomto případě hledejte vrbu košíkářskou, tedy vzpřímeně rostoucí (pokud tuto vrbu nenajdete, nic se neděje, použít můžete i vrbu smuteční). Ačkoliv budete pomlázku plést pouze z několika proutků, nařežte si jich víc, nikdy nevíte, zda se některý během pletení nezlomí.

Proutky si připravte k pletení

Aby bylo pletení pomlázky snazší, proutky zbavte lístků a různých bočních výrůstků. Proutky by měly být pružné natolik, aby pro ně nebyl problém je ohnout do 90stupňového úhlu, aniž by se zlomily. Jestliže máte v plánu pomlázku plést za den, či dva, vložte proutky do studené vody (jinak by uschly a vy byste se museli znovu vydat pro nové.

Budete potřebovat

  • 9 silných a pružných vrbových proutků,
  • provázek,
  • stužku či pentličku,
  • nůžky nebo ostrý nožík.

Postup pletení

  1. Vrbové pruty by měly být stejné délky, srovnejte si je těmi širšími konci k sobě.
  2. Vyberte si jeden proutek na rukojeť. V závislosti na jeho tloušťce ho nařízněte na polovinu.
  3. Zbylé proutky rozdělte na dva proudy po čtyřech proutcích a mezi ně vložte jednu polovinu rozřízlého proutku.
  4. Tímto jedním proutkem obmotejte pevně ostatní proutky tak, aby vám vznikla rukojeť pomlázky.
  5. Kousek zbylého proutku zasuňte mezi ostatní proutky.
  6. Využít můžete i pentličku, která vám nahradí devátý proutek k tvorbě rukojeti. Pentlí jednoduše svazky svážete k sobě tak, aby se vám nerozsypaly.
  7. Nyní, když je rukojeť hotová, zastrčte si ji mezi kolena (skvělou pomůckou je také klasický svěrák). Čím pevnější, tím lépe se s proutky bude pracovat.
  8. Do každé ruky si vložte jeden proud proutků. Začněte krajním pravým proutkem a vsuňte ho do druhého proudu, mezi šestý a sedmý proutek. Princip tkví v tom, že ho vrchem zasunete a spodem vrátíte na pravou stranu. To stejné udělejte i na levé straně.
  9. Takto pokračujte i nadále, dokud nebudete mít dlouhou pomlázku dle vašich představ. Na jejich konci je svažte provázkem.

Pamatujte, že při pletení je potřeba proutky pořádně utahovat. Téměř stejným způsobem se plete i vánočka, takže pokud máte doma někoho, kdo vánočku peče, můžete si nechat poradit. Nakonec svou pomlázku ozdobte stužkou či nějakou pentličkou.

Zdroj foto: www.freepik.com

Share on facebook
Sdílet na Facebooku
Share on twitter
Sdílet na Twitteru




Partneři

Máte zájem o propagaci vašeho odkazu v této sekci? Kontaktujte nás na inzerce@esmond.cz

Další zajímavé články