fbpx

Jak poznat a léčit závislost na alkoholu

Alkohol je běžnou součástí našich životů, zvláště teď v letním období, kdy během oslav a grilovaček padne jedna sklenička sem, druhá tam. Ačkoliv je pití alkoholu zcela běžnou záležitostí, kdy se dokonce v malém množství alkohol pít doporučuje, v některých případech z takového nevinného popíjení může vzniknout závislost na alkoholu.

Závislost na alkoholu je vážným zdravotním problémem, který ovlivňuje fyzické, psychické i sociální životy jedinců. V tomto článku se podíváme na to, jak rozpoznat příznaky závislosti na alkoholu a jak závislost léčit.

Viditelné znaky alkoholismu

Znaky závislosti na alkoholu se u každého liší, ovšem některé jsou společné. Jedním z nich je ztráta kontroly nad konzumací alkoholu. Osoba s touto závislostí nemůže přestat pít, i když si toho přeje, a často pokračuje v pití i přes negativní důsledky. Dalším znakem je zvýšená tolerance k alkoholu, což znamená, že člověk potřebuje stále větší množství alkoholu pro dosažení potřebného efektu. Závislí lidé také často projevují abstinenční příznaky, jako je zimnice, neklid a úzkost, které se projevují tehdy, když přestanou pít.

Utajované znaky, kterých si člověk u toho druhého jen tak nevšimne

Kromě výše zmíněných znaků to jsou i ty, kterých si jen tak nemusíme všimnout. Závislý člověk je totiž umí dobře skrývat a nemluví o nich. Mezi tyto projevy patří neustálé myšlenky na alkohol a následné pití doma v soukromí. Závislost se také projevuje nepravidelnou docházkou do zaměstnání, finančními problémy a velkou změnou nálad u člověka.

Pokud si všimnete těchto příznaků u sebe nebo u blízké osoby, je důležité vyhledat odbornou pomoc. Existuje mnoho profesionálních zdrojů, které poskytují podporu při léčbě závislosti na alkoholu. Nejčastější je konzultace s lékařem, který provede vyšetření a sdělí další informace o možnostech léčby.

Možnosti léčby

Léčba závislosti na alkoholu zahrnuje různé metody a přístupy, které se často kombinují. Jedním z nejdůležitějších je psychoterapie, která pomáhá pochopit příčiny závislosti a naučit se zvládat stres a vyrovnávat se s problémy bez alkoholu. Kognitivně-behaviorální terapie je často používanou metodou, která se zaměřuje na změnu škodlivých myšlenkových vzorců a chování spojených s pitím.

Farmakoterapie je další důležitou součástí léčby závislosti na alkoholu. Existují léky, které snižují touhu po alkoholu a zmírňují abstinenční příznaky. Tyto léky jsou obvykle předepsány a monitorovány lékařem.

Kromě farmakologické léčby je také důležité podpořit psychologickou a sociální rehabilitaci. Terapeutické programy a podpora skupinové terapie má velký vliv na úspěšné zvládnutí léčby. Podpora skupinových terapií nebo anonymních alkoholiků také umožňuje těmto osobám sdílet své zkušenosti s ostatními lidmi, kteří procházejí podobným problémem. Ve skupinách se vypovídají, poradí a předají si své zkušenosti a poznatky.

Člověk léčící se z alkoholismu by měl svůj život zcela překopat a naučit se nové návyky

Je také důležité změnit životní styl a vyhnout se situacím a lidem, co závislou osobu svádí k pití alkoholu. Člověk by měl zvážit, s kým se stýká, jaká místa navštěvuje a možná i na čas omezit oslavy, kde hraje alkohol hlavní roli. Místo toho je dobré najít alternativu a vybudovat si nové zdravější návyky, jako je pravidelná fyzická aktivita a zdravá strava. Velmi účinné je také věnovat se svým koníčkům, které člověka zabaví.

Pomoc rodiny a přátel je nepostradatelná

Podpora rodiny a přátel je nesmírně důležitá pro úspěšnou léčbu závislosti na alkoholu. Rodina a blízké okolí by měli závislé osobě poskytnout emocionální podporu a motivovat ho a podporovat v léčbě.

Je důležité si uvědomit, že léčba závislosti na alkoholu je dlouhodobý proces a vyžaduje trpělivost a odhodlání. Někdy se mohou vyskytnout zpětné kroky, které člověka přivedou zase na začátek, ale je důležité se nevzdávat a pokračovat v uzdravení se.

Zdroj: www.freepik.com

Share on facebook
Sdílet na Facebooku
Share on twitter
Sdílet na Twitteru




Partneři

Máte zájem o propagaci vašeho odkazu v této sekci? Kontaktujte nás na inzerce@esmond.cz

Další zajímavé články