fbpx

Jak správně sportovat v létě? Dodržujte pitný režim a ochlazujte se

Zakládáte si na svém vzhledu a rádi se udržujete ve formě? V létě může být sportování náročnější, zejména ve dnech, kdy se teploty pohybují nad hranicí 30 °C. Jak se tedy věnovat sportovním aktivitám, ale neriskovat při nich dehydrataci a stavy naprostého vyčerpání? Dodržujte následující doporučení.

Klimatizovaná posilovna

Milovníci fitness center a posiloven, které disponují klimatizací, mají v létě po starostech. Pokud k těmto šťastlivcům patříte, vaše sportovní rutina se nijak nezmění. Váš pitný režim i jídelníček zůstávají stejné a mnohem více se zpotíte cestou do a z fitness centra než v něm.

Běhejte brzy ráno nebo v podvečer

Raději se věnujete sportování na čerstvém vzduchu, i když jsou venkovní teploty téměř nesnesitelné? Dodržujte snadné pravidlo: běhejte brzy ráno, případně v podvečer a aktivně vyhledávejte stín. Běhání za ostrého poledního slunce se za každou cenu vyhýbejte. I ráno a v podvečer ale dosahují sluneční paprsky veliké intenzity a je rozhodně vhodné nasadit si sluneční brýle, kšiltovku či šátek na hlavu a namazat se opalovacím krémem.

Odlehčete jídelníček

Samotná fyzická zátěž v horkých letních dnech je náročná. Dochází při ní ke zvýšení vaší tělesné teploty a nedodržováním pitného režimu si můžete přivodit úžeh. Abyste svůj organismus ještě více nezatěžovali, odlehčete svůj jídelníček. Pochutnávejte si na lehkých letních salátech s masem. Uvidíte, že vám dodají energii, ale po jejich konzumaci nebudete zbytečně unavení.

Sportujte jedině ve funkčním oblečení

Máte ve zvyku ráno vyběhnout v tom prvním oblečení, které máte po ruce? V létě věnujte výběru vhodného sportovního outfitu mnohem více času. Nejlepší volbou je funkční oděv, ve kterém se budete cítit příjemně.

Využijte ideální příležitost k plavání

Kdy jindy se věnovat plavání, než právě v létě? Docházet můžete pravidelně na veřejné koupaliště, do bazénu či třeba plavat v nedalekém rybníku či zatopeném lomu. Plavání je zdravé pro vaše srdce, zlepšuje váš postoj a také je praktické při budování svalové hmoty. Zmiňovat se o tom, že plavání vám v létě přinese kromě svalů a lepší fyzičky také příjemné osvěžování, snad ani nemusíme.

Přejděte na letní tréninkový plán

Naplánujte si na léto snazší tréninkový plán. Zejména na dny, kdy jsou venkovní teploty vysoko nad třicítkou. Jestliže v takovýchto dnech zmírníte tempo, rozhodně neztratíte fyzičku. Mnohem lepším řešením je totiž trochu ubrat, než riskovat přetížení a přehřátí organismu, které by vás vyřadilo z pravidelného tréninku na několik dní.

Ochlazujte se

Kromě dostatečného přísunu tekutin se zaměřte také na studenou sprchu. Po každém tréninku vás příjemně osvěží a vy máte skvělou příležitost k tomu, začít se otužovat. Zvykat si postupně na studenou vodu je mnohem snazší v letních měsících.

Relaxujte v sauně

Zdá se vám doporučení saunování přes léto podivné? Když se nad tím zamyslíte, pobyt v sauně je pro vás v létě mnohem přínosnější než v zimě. V sauně totiž dokonale zregenerujete své svaly a během pobytu v ní si také lépe zvyknete na vysoké teploty, které panují přes léto. Výsledkem tak bude to, že vás vlna horka nezastihne nepřipravené, protože vaše tělo bude mnohem snáze snášet vysoké teploty, a dokonce se zlepší i vaše termoregulace. Dalším bonusem pravidelného saunování je také detoxikace organismu a snížení stresu.

Šetřete přes léto své síly, vyvarujte se náročné fyzické aktivitě přes poledne a nezapomínejte na dodržování pitného režimu. Máte-li ve své blízkosti bazén či nějaké koupaliště, začleňte do svého tréninku plavání a nevyhýbejte se ani saunování.

Zdroj foto: www.freepik.com

Share on facebook
Sdílet na Facebooku
Share on twitter
Sdílet na Twitteru




Partneři

Máte zájem o propagaci vašeho odkazu v této sekci? Kontaktujte nás na inzerce@esmond.cz

Další zajímavé články