fbpx

Buďte u stolu mistrem! Naučte se jíst i ty nejkomplikovanější lahůdky

lahůdky

Dneska se podíváme na zoubek lahůdkám, se kterými se setkáte celkem často. Cíleně jsem vybrala lahůdky z luxusní restaurace i z fastfoodu, který zkrátka tu a tam každý z nás využije. Jste připraveni poznat tajemství konzumace ústřic, ananasu a hamburgeru?



Hamburger

Už žádné omezování a skvrny na kravatě

Čeká vás důležité jednání nebo máte rande a rozhodli jste se pro burger. A výsledek? Rajčata popadaná po zemi, maso jste na poslední chvíli zachytili. Akorát během toho manévrování vám přistál dresing na kravatě a kolem úst máte podivnou směs čehosi.

Naučte se jíst burger a vyhněte se trapasům

Konzumace burgeru je snazší, než byste čekali. Zvládnete to ve třech krocích!

  1. Ujistěte se, že k burgeru máte dost ubrousků. Nikoli na dresing na kravatě, ale na mastné ruce.
  2. Uchopte burger oběma rukama a zmáčkněte ho. Všechny vrstvy pěkně k sobě.
  3. Zakousněte se do všech vrstev. Pokud zakousnete pouze housku a zbytek burgeru vám vyleze druhou stranou, čeká vás odkapávání dresingu a šťáv a budete mnohem více opatlaní.

Věděli jste, že…

konzumovat burger příborem je faux pas?

Přečtěte si, jak s správně jíst lahůdky po celém světě.

Ananas

Buďte hvězdou v přípravě ananasu

Je umění ananas oloupat, nakrájet a připravit. Pro mnohé je to noční můra. Často máte na ananas chuť, ale nakonec nevíte, co si s ním počít? Naučíme vás to. Je lepší znát přesný postup, než se s tvrdou kůrou potýkat jako amatér.

Jak připravit ananas?

    1. Připravte si ostrý dostatečně velký nůž bez zoubků a prkénko.
    2. Položte ananas na bok.
    3. Odřízněte korunu s listy a další 2 centimetry dužiny.
    4. Odřízněte spodní část ananasu. Plátek silný zhruba 2 centimetry.
    5. Postavte ananas na jednu seřízlou stranu a začněte odřezávat kůru. Nechoďte zbytečně do hloubky, ať se nepřipravíte o sladkou dužinu. Postupujte odshora dolů a ananas postupně otáčejte.
    6. Na dužině vám zůstanou malá kolečka. Jsou to zbytky kůry. Prohlédněte si je pozorněji. Zjistíte, že jsou v jakýchsi spirálách. V šikmých točících se linkách postupují odshora dolů.
    7. Opět se chopte nože a pod jednotlivými kolečky vyřízněte linku lehce šikmo asi do hloubky 1 centimetru. Udělejte řez pod každou řadou koleček.
    8. Vyndejte z ananasu vyříznuté části s kolečky. Takto byste se jednoduše měli zbavit všech zbytků kůry. Také můžete každé kolečko vyříznout zvlášť, ale trvá to mnohem déle.
  • Nakrájejte ananas na plátky a můžete konzumovat.

Věděli jste, že…

tuhý střed ananasu je jedlý, ačkoliv ho většina lidí nejí?



Ústřice

Ústřice jsou pro mnohé záhadou. Jak je správně otevřít? Jak to udělat, aby vám omylem nevyklouzla při snaze dostat se dovnitř a netrefila talíř někoho u vašeho stolu? Ani ústřice už pro vás nebude překážkou. Poradím vám i pár vychytávek pro vylepšení chuti.

Jak se ústřice konzumuje?

  1. Uvnitř ústřice je voda. Někteří gurmáni ji pijí, ale obvykle se voda vylévá. Není ji mnoho.
  2. Mějte připravenou utěrku nebo ubrousek. Právě při otevírání voda může vytéct ven.
  3. Položte si ústřici do dlaně na utěrku nebo ubrousek. Hrot směřuje k vašemu zápěstí, oblá část k prstům ruky.
  4. Pak najděte štěrbinu a vložte do ní nůž. Jemnými pohyby bez násilí s ním chvíli hýbejte.
  5. Ústřice uvolní sevření a otevře se. Kdybyste použili hrubou sílu, ústřice se naopak sevře a jen tak se dovnitř nedostanete.
  6. I když sevření povolilo, nikdy lasturu neodklápějte. Ponechte nůž uvnitř a odřízněte sval od horní lastury.
  7. Pohlídejte si, že jste řízli opravdu správně. Pokud ne, po otevření lastury si svou ústřici roztrhnete.
  8. Nyní odklopte horní víčko a odkrojte sval i od spodní lastury.
  9. Prostě ústřici vysrkněte.

Věděli jste, že…

ústřici si můžete pokapat citronem nebo octem

ČTĚTÉ TAKÉ: Etiketa stravování z celého světa. Kde by vám nejvíce chutnalo?

Share on facebook
Sdílet na Facebooku
Share on twitter
Sdílet na Twitteru




Partneři

Máte zájem o propagaci vašeho odkazu v této sekci? Kontaktujte nás na inzerce@esmond.cz

Další zajímavé články